• English
  • Deutsch
  • Français

IJburg

IJburg, liggend in het water van het Buiten-IJ, zal rond 2025 uit zes nieuwe eilanden bestaan met ruimte voor ruim 20.000 woningen, bedrijfsruimte, kinderopvang en scholen. Twintig jaar geleden zijn de eerste woningen opgeleverd, inmiddels zijn er meer dan 11.000 gerealiseerd waar circa 30.000 mensen in wonen. IJburg wordt in twee fasen gerealiseerd. De eerste fase, bestaande uit Haven-, Steiger- en  Rieteilanden, is bijna voltooid.

Op Steigereiland is afgelopen juli het Sluishuis opgeleverd, een spectaculair gebouw naar ontwerp van het Deense bureau BIG (Bjarke Ingels Group) en Barcode Architects uit Rotterdam.

Op het Haveneiland is Jonas, in opdracht van Amvest gerealiseerd, de blikvanger. Het gebouw aan de haven van het eiland is ontworpen door Orange Architects. Het ruimtelijk interieur is wondermooi en gebaseerd op de manier waarop houten schepen worden gebouwd. Op het daklandschap met dakstrand ontbreken alleen de strandstoelen nog. Het gebouw heeft een divers programma waaronder 273 appartementen, kantoren, logeerkamers, een filmzaal en werkruimte.

Op IJburg is op de verschillende eilanden veel particulier opdrachtgeverschap te vinden, zowel op het land als in het water. Zoals op Centrumeiland, onderdeel van de tweede fase, waarvan de bouw in 2019 is gestart. Op dit eiland komen circa 1.500 woningen waarvan 70% zelfbouw, 20% sociale huur en 10% commercieel.

Een rondleiding over IJburg is goed te combineren met een rondleiding over het Zeeburgereiland.

Voor meer informatie en boekingen:
info@degebouwengids.nl
T 020 6231 701, M 06 135 60615